To-lags- eller tre-lags vinduer? Der er afgørende forskelle for helbred og klima

To-lags- eller tre-lags vinduer? Der er afgørende forskelle for helbred og klima

Med isolering til hjemmet som den helt store trend indenfor for renovering af eget hus er fulgt en tendens om mere og mere isolering. Det er også grundlæggende fornuftigt, da det får husets energimærke længere frem i alfabetet. Men, hov! Er det nu også altid en god idé at sætte et ekstra lag ruder i. Ikke nødvendigvis, hvis skal tro en ny stor dansk undersøgelse. Den peger på at to-lags- frem for tre-lagsvinduer faktisk kan være bedre for både dit helbred og klimaet samt sparer staten for milliarder.

Et overflødigt tredje lag ruder

Tre-lagsvinduer skulle angiveligt, grundet det ekstra lag af ruder, blokere noget af solens UVB-stråling. Det peger en ny undersøgelse med indsats fra flere danske universiteter. Det er netop denne UVB-stråling, der får vores hud til at danne vitamin D. Specielt i de kolde måneder, når vi ikke får megen sollys, er de enkelte stråler vi får gennem vinduet vigtige for at opretholde et sundt niveau af D-vitamin. En længerevarende mangel på D-vitamin kan medføre mere skrøbelige knogler og hurtigere forfald af tænder. Manglende D-vitamin grundet tre-lagsvinduer kan dermed blive dyrt for staten i ekstra udgifter til sundhedsvæsenet. Undersøgelsen anslår at udgifter kan løbe op i 18 milliarder kroner over en længere årrække.

Det ekstra sæt ruder forhindrer optagelsen af D-vitamin

Logisk må man tænke, at flere lag af ruder giver huset bedre isolering. Men en slev samme undersøgelse viser også, at der ikke er en signifikant forskel i isoleringsevnen. Hvis du mangler finansiering til dine nye vinduer eller anden isolering, så kan du optage et lån med nemid hos hurtig udbetaling. Dette er såfremt begge er af energibesparende type. De energibesparende to-lagsvinduer, der bliver produceret i dag, isolerer ligeså godt som tre-lagsvinduer. Der ligger derfor en overflødig produktion i at sætte et tredje lag ruder i karmen.