Den store guide til gulvtyper

Den store guide til gulvtyper

Når du står og skal vælge nyt gulv er mulighederne mange og udvalget stort. Her kan du kort læse om en række forskellige gulvtyper. Vil du gerne vide mere om de forskellige gulvtyper og se udvalget af gulve kan du læse mere på www.flottegulve.dk.

Trægulve

Trægulve er en gulvtype, der har eksisteret i meget lang tid, men som formentlig aldrig kommer til at gå af mode da træet bringer naturen ind i boligen, hvilket giver en rolig og hyggelig stemning i boligen.
Trægulve findes i en række forskellige undertyper, hvoraf de primære er plankegulve, skibsplankegulve, 3-stavs parketgulve og stavparketgulve.
Plankegulve er en klassiker, hvor hvert bræt øverst har en finer i et helt stykke, det er denne finer, som afgør gulvets trætype, da det er den eneste del af gulvet, der kan ses, når gulvet er lagt. Alternativt kan et plankegulv være i massivt træ. At plankegulvet er i et stykke træ gør, at det ofte har et roligt og elegant udtryk.

Skibsplankegulve er et plankegulv, hvor der er tilføjet en gummifuge eller fuget i mellem brædderne, som man vil se det på dækket af gamle træskibe.
3-stavs parketgulve er en gulvtype, hvor hvert gulvbræt modsat plankegulvet er opbygget af flere stave, hvilket giver gulvet et mere levende og karakterfuld udtryk end det der ses i plankegulve. Da de træflader der skal til for at producere gulvet er mindre end dem der som skal bruges til plankegulve, vil denne gulvtype generelt være en smule billigere.
Stavparketgulve kendes også under navnet sildebensgulve. I denne gulvtype er brædderne mindre end ved planke- og parketgulve. Dette gør, at gulvet kan lægges i mønstre, hvor af det mest anvendte er det V-formede sildebensmønster, som også har givet navn til gulvtypen.

Trægulve findes i mange forskellige træsorter, hvoraf de mest udbredte er
eg, ask og bøg. Trægulve findes i forskellige sorteringer og med forskellige typer overfladebehandlinger.

Klinker

Klinker kan opdeles i naturklinker og keramiske klinke. I dag er det især keramiske klinker de fleste vælger, da de ikke kræver anden pleje end rengøring, modsat naturstensklinker, som kan være meget plejekrævende.
Klinker kan anvendes i hele huset og de eneste ulemper, der er ved denne gulvtype er at klinker kan føles kolde, hvis der ikke er gulvvarme samt at de kan være hårde ved knæ og ryg, hvis man skal stå meget på gulvet.
Klinker findes i mange forskellige designs, hvoraf især ensfarvede klinker samt klinker med beton- eller naturstenslook er populære.

Laminatgulv

Laminatgulve er et andet praktisk gulvvalg, da gulvtypen generelt er mere slidstærk og mindre plejekrævende end et trægulv.
Laminatgulve findes i mange smukke designs, hvoraf de fleste er naturtro gengivelser af enten trægulve eller klinker. Laminatgulve er lagopbyggede og det der giver gulvet et bestemt udseende er et printet papirlag. Derfor er det i princippet kun fantasien, som sætter grænser for, hvordan et laminatgulv kan se ud.

De fleste laminatgulve er udstyret med et praktisk kliksystem, der sikrer nem og enkel montage.

Vinylgulve

Ligesom laminatgulve er vinylgulve en praktisk gulvtype, der ikke kræver ret meget pleje og vedligeholdelse.
Vinylgulve kan inddeles i to kategorier som er rullevinyl og vinylgulv med kliksystem.

Rullevinyl sælges metervis med en bredde på 2-4 meter og skal i rum på over 20 m2 fuldlimes til undergulvet.
Vinyl med kliksystem sælges i planke- eller fliseformat og er udstyret med et kliksystem, der gør, at gulvet kan lægges som et svømmende gulv.
Vinylgulve findes i mange forskellige designs. Ensfarvede vinyler samt vinyler med træ- eller klinkelook er dog de mest udbredte.

Tæpper

Tæpper kan inddeles i de tre kategorier væg-til-væg-tæpper, tæppefliser og løse tæpper. Væg-til-væg-tæpper eller bare gulvtæpper købes metervis med en bredde på 4 eller 5 meter og bruges til at dække hele gulvet. Tæppefliser kommer i små kvadrater, som typisk måler 50×50 cm også denne variant anvendes til at dække hele gulvet. Løse tæpper derimod findes i mange forskellige mål og anvendes kun til at dække en del af gulvet.
Alle tre tæppetyper findes i mange flotte designs, der både kan være ensfarvede eller mønstrede. Mønstrede designs findes dog primært indenfor kategorien løse tæpper.

Andre gulvtyper

Der findes også mange andre gulvtyper hvoraf de mest udbredte er korkgulve, Marmoleum Click gulve og DISANO gulve, derudover kan en del mosaikker også anvendes på gulvet.