Hvad skal du ikke gøre selv?

Hvad skal du ikke gøre selv?

Blandt os danskere er der mange ivrige gør-det-selv mænd (og kvinder), der sætter en stor ære i at gøre så meget som muligt selv. Udover at der er en vis tilfredsstillelse i at gøre tingene selv, sparer man naturligvis også den pris man ellers skulle have betalt en håndværker for at udføre arbejdet.

Der er intet i vejen med at gøre tingene selv, men det er ikke alt man selv bør udføre, i hvert fald ikke medmindre man er meget sikker på, hvad det er man laver, og har erfaring med det.

Det MÅ du ikke selv

Der er en en længere række ting, som du ganske enkelt ikke må udføre, medmindre du er autoriseret, hvilket blandt andet indebærer en helt del elektricitetsarbejde som at installere udendørs afbrydere, arbejde i el-tavlen og lignende. Du kan se mere om Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside om hvad du må ikke må her.

Der er også en del VVS, som du ikke selv må udføre, eksempelvis skal du holde dig fra alle former for indgreb i den faste, eksisterende vand- og afløbsinstallation i boligen, hvilket kræver en VVS installatør.

Skal du rive en væg ned i huset, må du ikke gøre dette uden styr på reglerne og du bør altid tale med en ingeniør eller lignende fagmand, der kan vurdere om væggen kan være bærende eller på andre måder have en indflydelse på konstruktionen.

Det skal du overveje en ekstra gang

At der er ting du godt selv må lave, er ikke nødvendigvis ensbetydende med, at du skal gøre det. Alt hvad der indebærer sikkerhedsrisici bør du eksempelvis overveje meget nøje. Er du 100% sikker på, at en trappe du laver i huset, er sikker – hvis ikke bør du kontakte en tømrer.

Et andet sted hvor mange kommer galt af sted og beregner sig, er når det kommer til garager. Her ses talrige eksempler på målinger der bliver lavet lidt forkert, så garageporten ikke passer helt, eller garagen ganske enkelt er for kort eller smal. Måske ikke til den nuværende bil, men man har glemt at tage højde for at bilen skal udskiftes på et tidspunkt. Det er her en god ide at alliere sig med en murer eller tømrer, der kan hjælpe projektet, om ikke så til at lave beregningerne for dig, så du er sikker på at målene er de rigtige. Kommunen er også i deres gode råd til at bede om beregninger og lignende, der viser at konstruktionen er holdbar på garager så vel som huse.

Kontakt en håndværker – også ved gør det selv.

Uanset hvad du skal lave, så er det en god ide at konsulere en håndværker for at høre om eventuelle faldgrupper. Det koster ikke meget at rådgive sig, men det kan blive meget dyrt at lade være.