Ting der skal overvejes inden renovering

Ting der skal overvejes inden renovering

 

Der er mange, der går med planer om renoveringer af huset, enten fordi de har brug for pladsen eller fordi det gamle er slidt ned, eller ganske enkelt for at forøge værdien af huset med salg for øje.Har man planer om at skulle blive boende i huset, behøver det ikke nødvendigvis handle så meget om, hvad der giver økonomisk mening, men i højere grad om hvor glad man bliver for resultatet. Hvis man udelukkende renovere for at give huset en merværdi, er det bestemt ikke lige meget, hvilken form for renovering man vælger.

Det er en smule paradoksalt nok især sjældent, at det er de store investeringer og renoveringer der betaler sig hjem igen. Laver du eksempelvis en tilbygning på 40-60 m2, kan dette let koste over en million kroner, alt efter valg af materialer osv, det er dog meget sjældent at huset rent faktisk stiger det samme i værdi, som det er lagt i renoveringen.

 Friværdi eller lån?

Der er de færreste, der har en økonomi, som tillader at man laver større renoveringer på huset, uden der skal en eller anden form for finansiering til. Har du boet længe i i din bolig, har du muligvis opbygget en eller anden form for friværdi, og dette er også i mange tilfælde den klart bedste måde at finansiere på, da renten er lav. Man kan låne op til 80% af en boligs værdi, så hvor meget du kan låne i boligens friværdi afhænger naturligvis af hvor meget du skylder og ikke mindst hvor meget boligen er værd. Det kan dog godt være, at du har et afdragsfrit lån og derfor ikke har betalt så meget tilbage på dit hus, men at du stadig har friværdi, fordi huset er steget i værd siden du købte det. Du kan læse mere om de forskellige typer af lån her.

Har du ikke noget friværdi, men skal ud og låne hele beløbet til renovering eller modernisering, er det meget vigtigt at du du gør op med dig selv, om du renoverer eller moderniserer for at boligen skal stige i værdi, eller fordi det er noget i har behov eller ønske for. Ofte er de sidste grunde bedre end de første.

Disse renoveringer giver økonomisk mening

Ofte er det de små ting der gode at få lavet, hvis du står i en situation, hvor du skal sælge huset. Det kan være at få udbedret små K2 skader, eller måske at få malet rum der har en hidsig farve. Selvom man gerne vil flytte ind i nye huse, hvor der ikke skal gøres noget, er der også mange der gerne vil sætte deres eget præg, når de flytter ind. Derfor er det ikke altid en god ide, at gøre alt for meget ud af renoveringer i forbindelse med salg.