Kend dine rettigheder omkring vinterfyringer

Kend dine rettigheder omkring vinterfyringer

Inden for håndværksfagene er der et lidt kedeligt begreb, der kendes som vinter og sommerfyringer. En af de grene der især er hårdt ramt er anlægsgartnerbranchen. Her er der af gode grunde ikke meget at lave om vinteren, og det betyder, at der er rigtig mange anlægsgartnere der bliver vinterfyret, og må gå uden arbejde i de kolde måneder. Dette betyder, at der er rigtig mange der står uden arbejde fra slutningen af december og frem til starten af marts.

Arbejder man inden for en branche, hvor der er mange sæsonfyringer, er det derfor en rigtig god ide at have sat sig ind i reglerne for dagpenge, så man ikke pludselig står inden indtjening. Det er meget normalt inden for anlægsgartnerfaget, men der er også mange andre steder, hvor det forekommer. Der er eksempelvis heller ikke unormalt, at større tømrerfirmaer ikke har brug for så mange ansatte i vintermåneder, hvor der ofte er lidt mindre travlt, end der er om sommeren.

Forskellen mellem at være på dagpenge og på at få løn kan nemt være mange tusinde kroner, og det er derfor en rigtig god ide, hvis man arbejder inden for en sådan branche, at man husker at spare lidt på til de måneder, hvor der ikke er den normale indtægt.

Hvis du er ansat under overenskomst, er der naturligvis regler omkring hvordan du kan blive opsagt, og hvor længe opsigelsesfrister er. Typisk har du som minimum en måned. Der kan dog være andre tilfældet, og der er også nogle der er ansat i tidsbegrænsede stillinger, der eksempelvis siger, at man er ansat til og med december. Det er vigtigt at gennemlæse sin kontrakt, så der ikke opstår uventet overraskelser.